De ce veți citi acest articol?

Sunteți diabetic? Ați epuizat toate variantele pentru a ține boala sub control?

În urmatoarele 5 minute îți dezvăluim îndeaproape secretele acestei boali care în present afecteaza 10% din populația României (1,7 milioane oameni) și aproape 20% dintre români sun în faza de prediabet.

Afli nu numai ce este diabetul, vei cunoaște până la final acestui articol care sunt cauzele apariției diabetului de tip 1 și 2, cum se manifestă, cum ne inoportunează viața, dar mai ales ce mijloace și resurse avem disponibile pentru a îi face față și pentru a duce o viata normala.

Vom stabili de asemenea ce alimentație și stil de viață trebuie să adoptăm dacă vrem să ieșim învingători în fața diabetului.

Ce este diabetul zaharat și cum ne afectează el corpul?

Am spus mai sus că scopul este de a ține boala sub control deoarece se numara printre afecțiunile nevindecabile. Putem în schimb să o tratăm, adică să îi controlăm simptomele, să îi stopăm manifestarea și să ne bucurăm de cursul normal al vieții.

Diabetul este o boală care afectează metabolismul, tulburând procesele prin care organismul nostru preia mâncarea digerată și o transformă în glucoză prin descompunere. Glucoza, adică forma sub care zahărul se găsește în organismul nostru, este principala sursă de energie pentru organism.

Pentru ca glucoza să poata fi absorbită de celule prin sânge este nevoie de o cantitate optimă de substanță hormonală eliberată de pancreas. În cazul persoanelor care suferă de diabet, pancreasul produce prea putina substanță hormonală, uneori chiar deloc, sau celulele nu răspund în mod corect la substanța secretată de pancreas. Astfel, organismul își pierde principala sursă de energie, chiar dacă în sange există suficientă glucoză.

Întelegem astfel cât de importante sunt legăturile dintre diferitele organe, și de ce este vital să ne preocupăm de buna funcționare a acestora alegând un stil de viață echilibrat care să ne țină departe de afecțiuni cornice, așa cum este diabetul

Iar dacă diabetul este o afecțiune cu care v-ați născut, adoptarea unui stil de viață și a unei diete sănătoase este cu atât mai importantă pentru a-i combate manifestarea și efectele dezastruoase asupra organismului.

Tipuri de diabet, cauze și simptome

Exista trei tipuri de diabet: diabet de tip I, diabet de tip II și diabet gestational (de sarcină). Acesta din urmă este diabetul dobândit în timpul sarcinii care poate dispărea după naștere sau poate evolua în diabet de tip II în următorii 5 până la 10 ani de la sarcină. De aceea, ne vom referi în acest articol în special la primele două tipuri de diabet menționate.

Diabetul de tip I este o boală autoimună, apare atunci când sistemul imunitar cu rol de protecție antiinfecțioasa, acționează invers, împotriva unei părți a organismului, interpretând-o ca factor nociv pentru organism. Mai concret, în cazul de față, sistemul imun atacă celulele beta producatoare de substanță hormonală pancreatică, aflate în pancreas, și le distruge. Drept răspuns, pancreasul produce substanța în cantități mici sau deloc.

Cauze. Dacă ați fost diagnosticat cu tipul 1 de diabet, veți administra injecții zi de zi pentru a evita complicațiile și pentru a putea supraviețui. În ciuda cercetărilor în domeniu, oamenii de știință nu pot defini cu exactitate cauzele care determina apariția diabetului de tip I. Se pare totuși că factorii care determină sistemul imun să atace celulele beta producătoare de substanță hormonală pancreatică necesara implementarii glucozei în celulele organismului sunt de natura genetică, de mediu, autoimuni și, conform ultimelor studii, virali. Virusul coxackie b pare să fie un agent infecțios care poate determina instalarea diabetului de tip 1 mai ales pe fondul unei predispoziții ereditare.

Simptome. Diabetul de tipul I are o incidență destul de rară în țara noastra si categoriile cele mai predispose sunt copiii și adulții tineri. Prin excepție poate aparea și la alte vârste. Simptomele caracteristice diabetului de tip 1 apar de obicei la scurt timp de la dobândirea afecțiunii, dar cu posibilitatea ca celulele beta să fi fost distruse chiar și cu mai mulți ani înainte.

Simptomele includ:

 • Senzație de sete crescută
 • Micțiuni mai dese
 • Senzație de foame permanentă și pierderea în greutate
 • Tulburări de vedere
 • Stări de oboseală accentuate

ATENȚIE – Niciunul dintre simptome nu este de ignorant și trebuie solicitată o vizita urgenta la medic. O persoană cu diabet de tipul 1, nediagnosticată și netratată, poate intra în comă diabetică care este fatală.

Diabetul de tip 2 este o boală a aparatului endocrin determinată de anomalii metabolice, în special de natură glucidică. Când au loc tulburările descrise mai sus care impiedică producerea de energie pentru organism, nivelul glicemiei crește din cauza că este prea multă glucoză în sânge. Astfel, exista riscul apariției de complicații la nivelul ochilor, inimii, vaselor de sange, nervilor si rinichilor.

De aceea se impune controlul glicemiei pentru ca persoanele suferinde de diabet de tipul II să își poată desfășura activitățile zilnice la parametri normali. Cum pot face aceasta? În primul rând printr-o dietă corespunzătoare despre care vom vorbi și noi mai târziu, însoțită de exerciții fizice și medicație hipoglicemica sub monitorizarea unui medic specialist.

Cauze. Conform studiilor, tot mai mulți adulți și copii dezvoltă diabet zaharat de tip 2, principal cauza fiind stilul de viață tot mai nesănătos acceptat de toată societatea. Alte cauze care mai pot fi enumerate sunt supraponderabilitatea, lipsa exercițiilor fizice, sedentarismul și mostenirea genetică.

Simptomele. Statisticile spun ca mai bine de o treime din pacientii care suferă de diabet nu stiu că au această boală cel mai probabil pentru că aceasta se află în stare incipientă.

Atunci când începe să se manifeste, diabetul de tip II produce următoarele simptome:

 • sete excesivă
 • micțiuni mai frecvente și în cantități mai mari
 • poftă de mâncare crescută și paradoxal, scadere în greutate
 • oboseală

Rareori mai apar și alte semne, precum:

 • prezența a numeroase infecții sau o vindecare lentă a rănilor
 • vedere înțetoșată
 • 1furnicături sau amorțeală la nivelul membrelor
 • numeroase infecții ale pielii sau ale tractului urinar
 • vaginite

În lipsa unui tratament de specialitate, simptomele enumerate mai sus pot genera complicații grave: renale, oculare, cardiovasculare și nervoase. Sunteți deja în acest stadiu dacă experimentați următoarele semne alarmante:

 • amorțeli, furnicături, durere, arsură, umflarea membrelor superioare sau inferioare (neuropatie diabetică)
 • vedere înțetoșată, distorsionată sau puncte luminoase sau întunecate în câmpul vizual, pierdere a vederii parțială sau totală sau senzația de "vedere printr-un val" (retinopatia diabetică)
 • dureri la nivelul toracelui sau dificultăți în respirație: acestea pot fi semne ale unor probleme cardiace sau vasculare.

Complicatii. Cea mai des întâlnită complicație cronică în diabet este neuropatia diabetică care apare la 75% dintre diabetici și care este periculoasă deoarece poate duce la invaliditate. Cauza principală este ignorarea simptomelor, iar soluția este implicarea pacientului care trebuie să urmeze cu strictețe sfaturile medicului curant.

O dată instalată afecțiunea nu mai poate fi vindecată, se poate stopa însă evoluția ei. Cu un tratament adecvat în paralel cu cel de controlare a diabetului și un stil de viață sănătos diabeticii cu neuropatie pot duce o viață normală.

Ce spun statisticile?

Conform statisticilor publicate de Ministerul Sănătății în Romania, în anul 2011 țara noastră avea în evidență un procent de aproximativ 5% persoane cu diabet zaharat, în cifre aproximativ 900.000, dintre care aproximativ 14,5% sunt dependenți de injecții. În prezent aceaste cifre aproape că s-au dublat.

Diabetul juvenil a fost calculat la 61% dintre cazurile de diabet. Ca și grupe de vârste, 3% dintre copiii între 0 și 14 au fost diagnosticați cu diabet zaharat, 62% tineri adolescenți și adulți de până la 64 de ani și 35% bătrâni de peste 64 ani. Cercetările au mai arătat că anual sunt diagnosticate 64.000 de cazuri noi de adulți diabetici și 262 cazuri noi de copii diabetici (2010). Nu mai este nevoie de sublinat cât de critice sunt aceste cifre.

Teste de determinare a tipului de diabet

După consultul de specialitate, medicul va cere efectuarea unor analize:

 • Glicemie (nivelul glucozei din sânge)
 • Glicozurie (glucoza din urină – în mod normal urina nu conține zahăr, dar când zahărul din sânge este în cantități prea mari, acesta trece prin rinichi în urina)
 • Cetonurie (determinarea corpilor cetonici din urină, în mod normal absenți)
 • Hemoglobina glicozilată ( HbA1c )
 • Test oral de toleranță la glucoza (sumar urină)
 • Colesterolul seric
 • Trigliceridele serice

Ce resurse au diabeticii la îndemână?

Costurile suportate de diabetici în lupta cu condiția lor sunt mari și foarte mari.

Vestea bună este că există programe naționale de combatere și tratare a diabetului care primesc fonduri din bugetul de sănătate tot mai mari de la an la an.

Programul Național de Diabet al Casei Nationale de Sănătate este cel mai renumit program. În cadrul acestui program, puteți beneficia de următoarele:

 • evaluare periodică prin dozarea hemoglobinei glicozilate (HbA1c);
 • asigurarea tratamentului specific
 • asigurarea testelor de automonitorizare prin farmaciile cu circuit deschis, în vederea automonitorizarii persoanelor cu diabet zaharat;
 • asigurarea accesului la pompe și materiale consumabile pentru acestea pentru cazurile aprobate de coordonatorii centrelor metodologice regionale;

Includerea în acest program are la bază următoarele criterii:

1. Pentru evaluare periodică:
recomandarea medicului de specialitate diabet, nutriție și boli metabolice pentru pacienții diagnosticați cu diabet zaharat;

2. Pentru asigurarea tratamentului:

 • pacienți diagnosticați cu diabet zaharat tip 1
 • pacienți diagnosticați cu diabet zaharat tip 2 care au primit prescripție de tratament temporar sau pe durata nedefinită cu injectii in urmatoarele conditii:
 • atunci când sub tratamentul maximal cu ADO și respectarea riguroasă a dietei, hemoglobina A1c depășește 7,5% (excepția cazurile în care speranța de viață este redusă)
 • când tratamentul cu ADO este contraindicat
 • intervenție chirurgicală
 • infecții acute
 • infecții cronice (precum TBC pulmonar)
 • evenimente cardiovasculare acute (infarct miocardic angoroinstabil, AVC)
 • alte situații (intoleranță digestivă, stres)
 • diabet gestațional
 • pentru bolnavii beneficiari de medicamente ADO în următoarele condiții:
 • lipsa echilibrării la nivelul țintelor propuse exclusiv prin tratament nefarmacologic;
 • bolnavi cu diabet zaharat nou-descoperit cu glicemie bazală > 180 mg/dl și/sau HbA1c >/= 8,0%

3. Pentru pacienții cu diabet zaharat: terapie în prize multiple sau cu terapie convențională, autoajustarea zilnică a dozelor de substanță hormonală pancreatică în funcție de automonitorizare.

4. Pentru pompe:

 • bolnavi aflati in tratament permanent cu injecții:
 • copii cu diabet zaharat tip I, la care nu se poate realiza controlul glicemic prin terapie intensivă corect aplicată;
 • adulți cu diabet zaharat tip 1 peste vârsta de 18 ani la care nu se poate realiza controlul glicemic prin terapie intensiva corect aplicată;
 • gravide cu diabet zaharat tip I.
 • bolnavi aflați în tratament temporar cu injecții:
 • diabet zaharat gestațional sau gravide cu diabet zaharat și terapie la care nu se poate realiza controlul glicemic prin terapie intensivă;
 • orice tip de diabet zaharat, cu labilitate glicemică, ce nu poate fi controlat prin terapie intensivă.

Tuturor acestor criterii li se adaugă contribuția pacientului și a familiei acestuia: determinare și motivație pentru autoîngrijire, automonitorizare și autoajustarea dozelor, capacitatea fizica și psihică de utilizare a pompei;

Programul poate fi accesat prin intermediul mai multor unități medicale și spitalicești:

 • Institutul Național de Diabet, Nutriție și Boli Metabolice "Prof. dr. N. Paulescu" București;
 • Unități sanitare cu secții de profil, cabinete medicale de specialitate autorizate și evaluate în condițiile legii, aflate în relație contractuală cu casele de asigurări de sănătate;
 • Unități sanitare aparținând ministerelor cu rețea sanitara proprie;
 • Furnizori de servicii medicale paraclinice aflați în relație contractuală cu casa de asigurări pentru furnizarea serviciilor medicale paraclinice în ambulatoriu, pe baza contractelor încheiate în acest sens. Decontarea hemoglobinei glicozilate (HbA1c) se face în funcție de serviciile realizate, în limita sumelor aprobate cu această destinație la nivelul caselor de asigurări de sănătate;
 • Farmacii cu circuit deschis;
 • Spitalul Clinic Județean de Urgență Timișoara;
 • Spitalul Clinic Județean de Urgență Craiova;
 • Spitalul Clinic de Urgenta "Sf. Spiridon" Iași
 • Spitalul Clinic Judetean de Urgenta Cluj (județe arondate: Bistrița-Năsăud, Cluj, Covasna, Harghita, Mureș, Maramureș, Sălaj, Satu Mare);
 • Centre și unități sanitare cu secții de profil, cabinete medicale de specialitate autorizate și evaluate în condițiile legii.

Informații mai detaliate obțineți de la centrele județene ale Casei Nationale de Sanatate în cazul în care indepliniți criteriile descrise mai sus.

Despre substanța hormonală eliminată natural de pancreas... ca tratament

Am explicat deja rolul substanței hormonale eliminată de pancreas în organism. Un bolnav cu diabet zaharat corect echilibrat cu nivelul de hormoni pancreatici din organism, sau când circumstațele o permit, numai cu un regim alimentar, poate duce o viata normală, ajungând la o medie de viață similară cu un om sănătos și fără complicații degenerative.

Injecțiile ca tratament este obținută prin purificarea extractelor de pancreas de porc sau de vită. Tehnologia revoluționară permite în prezent crearea de substanță hormonală pancreatică artificială, fabricată prin inginerie genetică, cu exact aceeași compoziție ca și cea umană.

După durata de acțiune, substanța injectata poate fi de trei feluri:

 • rapida – acționează într-o oră, efect maxim la 6 ore, durează până la 16 ore;
 • intermediara – acționează după 2 ore, vârf maxim la 11 ore, durează până la 25 de ore;
 • lentă - peste 24 ore.

Alimentatia – cuvantul zilei ... in fiecare zi

Diabeticul are același aport caloric și cam aceleași principii nutritive (glucide, lipide și proteine) ca și omul sănătos. Diferența constă în calitatea glucidelor, preferându-se cele cu absorbție lentă (cartof, paste, pâine), față de cele bogate în zahăr și produse zaharoase. La acestea se asociază alimente cu conținut mare în fibre (legume, cereale, fructe), care încetinesc absorbția glucidelor și normalizeaza scaunul. Numărul meselor va fi corelat cu tipul de diabet, sex și activitatea fizică, la recomandarea specialistului.

Reguli de urmat pentru o alimentație sănătoasă:

 • Eliminați grăsimea vizibilă: pielea de pe carnea de pui, grăsimea de pe carnea de porc
 • Consumați alimente preparate la grătar sau la cuptor, mai degrabă decât prăjite
 • Prăjiți în ulei și nu în grăsime animala (untură), sau excludeți prăjirea alimentelor
 • Preferați lactatele degresate
 • Evitați produse precum cârnații, salamurile, conservele de carne și pateul de ficat
 • Măriți consumul de alimente bogate în amidon
 • Consumați mai multe fructe și legume proaspete – mari furnizori de substante nutritive și fibre
 • Dezobișnuiți-vă de a mai consuma zahăr
 • Alegeți carnea slabă (pui, pește), de preferat nu prajită, ci fiartă sau pe grătar.
 • Renuntați la fumat și la consumul de cafea sau alcool

Caracteristicile dietei diabeticului

În alcătuirea oricărei diete trebuie să se țină seama de câteva elemente de bază: cantitatea de calorii ce urmează a fi consumată zilnic, procentul și tipul de glucide, proteine, lipide permise, aportul de fibre alimentare, de sodiu – adică de sare, cantitatea de alcool permisă și îndulcitorii folosiți.

Glucidele recomandate pacientului diabetic sunt glucidele complexe, care se absorb în timp mai îndelungat și nu cresc brusc glicemia postprandial, cum sunt cele din lactate, pâine, cartofi.

Glucidele simple, rapid absorbite, cum sunt cele din zahăr, miere, dulciuri concentrate, cresc rapid glicemia și sunt interzise pacientului diabetic, cu excepția unor cazuri de diabet zaharat tip 1 bine echilibrate sau în cazurile de hipoglicemie, ce pot apărea în cursul tratamentului sau în urma unor eforturi fizice intense. Astfel, glucidele pot fi împărțite în două categorii mari, glucide interzise și glucide permise diabeticului.

Sarea in bucate

Prezența hipertensiunii arteriale asociate diabetului sau a nefropatiei diabetice implică reducerea consumului de sare la mai puțin de 7gr zilnic, ceea ce înseamnă doar sarea conținută în pâine și în mod natural în carne și legume, fără adaos suplimentar la gătit sau la masă. E într-adevăr nevoie de un exercițiu de voință, apoi totul va decurge mult mai ușor.

Continuțul în lipide al dietei diabetice a fost subiectul unor discuții aprinse în cercurile de specialitate, deoarece s-a propus ca, la diabeticii ce prezintă asociat obezitate, limitarea aportului glucidic să se facă prin înlocuirea acestora cu uleiuri mononesaturate noncolesterolice (uleiul de măsline, de nuci sau avocado). Raportul glucide/lipide al pacientului se stabilește individualizat, în funcție de răspunsul glicemic, răspunsul terapiei și de activitatea fizică. Aportul zilnic de colesterol nu trebuie să depășească 300mg.

Fibrele alimentare sunt glucide nedigerabile pentru om, dar a caror importanță în economia organismului este foarte mare. Ele pot fi solubile – pectine, gume, mucilagii – din boabele leguminoaselor, coaja merelor, boabele de orz sau insolubile – celuloză, lignină – din cereale, tărâțe. Cele solubile scad absorbția substanțelor nutritive și, implicit, a glucidelor, impiedicând hiperglicemiile postprandiale, în timp ce fibrele insolubile accelerează tranzitul intestinal, cu efecte benefice asupra colonului.

Proteinele pot fi folosite în alimentația diabeticului fără restricții, atâta timp cât nu există complicații ale diabetului. Se prefera carnea de pasare, pui sau vițel, în scopul menținerii  unui nivel scazut al grăsimilor animale conținute, deoarece diabetul este o disfuncție metabolică în care este afectat și metabolismul lipidic, nu doar cel glucidic. În cazul în care diabetul este complicat cu nefropatie diabetică – afectare renală secundară – aportul proteic trebuie să fie <1g/kg corp/zi. În principiu, un diabetic fără complicații poate consuma aproximativ 150-200g carne slabă pe zi, fiartă sau friptă.

Alături de tratamentul medicamentos (injectii și substanțele orale hipoglicemiante) regimul reprezintă condiția esențială menținerii vieții diabeticului cat mai aproape de normal.

Să ne protejam pancreasul

Știm deja de ce – pentru ca el produce pe cale naturală substanța care combate diabetul, care la rândul ei ajută și la absorbția corectă a glucozei în celule.

Vom afla cum putem să protejam această glandă de la tulburări. Soluția cea mai la îndemână este alimentația. O dietă sănătoasă și cure de detoxifiere sunt factori decisivi de protejare a pancreasului. Următoarele legume și fructe consumate în diferite forme sunt recomandate în curele de revigorare a pancreasului:

 • Fasolea verde:
 • bogată în potasiu, ajută la refacerea pancreasului epuizat de cererea în exces;
 • se poate consuma sub formă de suc, ușor fiartă sau crudă - 0,5 kg/zilnic sau în formă lichidă - 0,5 l/zilnic;
 • sucul poate fi amestecat cu cel de morcovi, pentru un gust mai bun.
 • Varza de Bruxelles:
 • bogată în elemente alkaline;
 • consumață în stare naturală, ușor fiartă sau sub formă de suc (0,5 litri/zilnic) în combinație cu cel de morcovi.
 • Melasa:
 • folosiți doar melasa nesulfuroasă;
 • una din cele mai bogate surse naturale de fier organic și cupru.
 • puneți două lingurițe de melasă într-o cană mare umplută cu apă caldă și beți lichidul (1-2 căni/zilnic). Este necesară evitarea oricăror zaharuri rafinate și produse bogate în amidon. Acest regim corectează diabetul, pancreatitele și hipoglicemia în 30-60 de zile. Puteți amesteca melasa, pentru un gust mai bun, cu o jumatate de linguriță de vanilie sau extract de migdale.

Alte alimente recomandate în acest tip de afecțiuni sunt: drojdia uscată dizolvată în apă caldă (un plic mic de pudră la o ceașcă), roșiile crude, castravetii și mai ales castravetele amar, spanacul crud, sparanghelul.

De evitat toate produsele zaharoase rafinate și cele bogate în amidon, alimentele prăjite excesiv, cartofii, indiferent de forma în care sunt gătiți, bananele, smochinele, stafidele, sarea, piperul, muștarul.

Vitaminele și mineralele

Vitaminele, mai ales A și C – antioxidanți puternici –  sunt necesare la reglarea glucozei din sânge. Surse de vitamina A sunt: ficat, morcovi, broccoli, cartofi, varza, unt, spanac, dovleac, ou, caise, mango etc. Recent s-a demonstrat că acidul all-trans retinoic (ATRA, derivat al vitaminei A) inhiba apariția diabetului zaharat.

Se impune însă o avertizare: vitaminele luate din alimente adesea sunt mai bine absorbite de către organism decât cele luate din pastile. Medicul va decide dacă este cazul să luați suplimente alimentare cu vitamine și minerale.

Cromul este un mineral de care este nevoie în cantități mici pentru a metaboliza glucoza, adică de a ajuta corpul să elimine zaharul din sânge. Studiile au scos la iveală că dacă o persoană are deficit de crom, suplimentele sunt de ajutor în controlarea nivelului glucozei din sânge. Alimentele care conțin cantități ridicate de crom sunt: ficatul, ouale, puiul, merele, spanacul și carnea de vacă. Sub formă de suplimente se va consuma strict la recomandarea medicului.

Lipsa zincului contribuie la apariția diabetului, deoarece acest mineral intervine practic în toate procesele de prelucrare a substanței pancreatice: secreție, sinteză și utilizare, iar 15 mg sunt de ajuns, în fiecare zi.

Altfel de remedii

Ne referim aici, bineînțeles, la remediile naturiste care nu sunt deloc de ignorant deoarece sunt un adjuvant ideal al tratamentelor aplicate diabeticilor.

Plantele medicinale cu acțiune hipoglicemiantă intensă sunt: afinul (fructe, frunze), anghinarea (frunze, flori), brusturele (rădăcina), căpșuni (fructele), ciumarea, ceapa, cartoful, castravetele, coacazul negru, roșu, coada calului, crețișoara, dovlecelul, dudul negru, fasolea, hameiul, lămâiul, măceșul, măslinul, mărul, nucul, orzul, ovăzul, păpădia, pătlagina, porumbul, salvia, schinduful, soia, sparanghelul, urzica și lista poate continua.

Fie că le consumați ca atare, sub formă de ceaiuri, infuzii, decocturi și alte preparate, aceste plante și-au dovedit acțiunea terapeutică.

Stilul de viață

Exercițiile regulate reprezintă un pilon esențial al tratamentului diabetului și contracarează multe dintre efectele dăunătoare. Ele îmbunătățesc controlul glucozei și nivelurile de lipide sangvine, cresc fluiditatea sângelui și funcția vasculară, îmbunătățesc forma fizică, reduc riscul de boli cardiace și pot ușura slăbitul.

Se pornește de la nivelul la care se află pacientul și se crește treptat, până se ajunge la minimum 5 sesiuni/săptămână. Exercițiul cuprinde o perioada de încălzire de 10 minute (mers pe jos lent, de ex.), urmat de exerciții de întindere a mușchilor scheletici încă 10 minute. Urmează exercițiul fizic propriu-zis, care poate fi mers pe jos în pas vioi, alergat, ciclism, înot, etc., și care durează în medie 30 minute. Se va încheia întotdeauna cu o sesiune de „răcire” a mușchilor, asemănătoare încălzirii.

Înainte cu 2 ore de exercițiu și pe parcursul lui se vor consuma cantități generoase de apă pentru a compensa pierderile prin transpirație. Se va acorda o atenție deosebită calității încălțămintei de sport și ingrijirii piciorului, având în vedere riscul de complicații.

Așadar, unei alimentații sănătoase și echilibrate îi veți adăuga activități fizice, nu neaparat intense. Prin oxigenarea sângelui, obțineți un control mai bun asupra glucozei din sânge. Ca și beneficii secundare, veți elimina stresul ceea ce va contribui la o stare de bine, relaxare, optimism și putere de refacere mai mare. Într-un cuvând vă va schimba perspectiva asupra situației de diabetic pe care o veți gestiona mai bine.

Ghidul Tămăduitorul Diabetului – Regimul perfect

Toate acestea sunt câteva idei care să vă ghideze în lupta zilnică împotriva efectelor diabetului zaharat. Ele sunt doar un cadru al soluțiilor propuse în cartea Tămăduitorul Diabetului – Regimul Perfect care aduce un aport semnificativ de informație utilă. Să nu uităm că, în primul rând, trebuie să cunoașteți îndeaproape boala cu care va confruntati, să știți ce simptome provoacă si ce cauze i-au determinat apariția, ce riscuri implică. Cunoscând toate acestea, împreuna cu medicul specialist veți putea hotărâ cel mai potrivit tratament.

În același timp ghidul își propune să aducă în atenția dumneavoastră importanța alimentației și a stilului de viață.

Veți afla concret:

 • cum vă ajută alimentația,
 • ce alimente vă recomandă specialiștii,
 • ce rol are activitatea fizică moderată,
 • de ce este esențial să fiți moderați și să excludeți așa-zisele vicii nevinovate și să alegeți în schimb diete echilibrate și diversificate.
 • lista completă cu beneficii o găsiți detaliată în ghidul “Tămăduitorul Diabetului, Regimul Perfect”

În acest sens, descoperiț în cartea Tămăduitorul Diabetului – Regimul Perfect un volum semnificativ de diete, rețete și regimuri pe care le puteți folosi zi de zi.

 

Încă de la primele pagini veți realiza că nu ați achiziționat încă o carte despre diabet pe care o veți parcurge și apoi o veți uita în rafturile bibliotecii. Cunoscând tot ce am inclus în cuprinsul ei, căpătați un avantaj in fata bolii! Deși este o afecțiune de care nu vă vindecați niciodată, aveți toate șansele sa duceti o viata normală și frumoasă. Tocmai de aceea vă spunem anticipat Cu placere!

Comandă astăzi ghidul Tămăduitorul Diabetului – Regimul Perfect, Remedii Naturiste și Metode Homeopate Demonstrate Clinic şi primeşti GRATUIT un CD cu 2 cărţi electronice indispensabile pentru un corp sănătos şi un trai confortabil:

 • CARTEA BONUS #1 – Reţete Culinare Delicioase pentru Diabeticii Gurmanzi: reţete culinare şi sfaturi despre alimente, ingrediente şi preparate indicate/interzise pentru diabeticii gurmanzi și pofticioși. Cu ajutorul rețetelor din acest ghid reuşeşti să-ţi reglezi cantitatea de glucoză din sânge și hormonii secretați de pancreas, şi în acelaşi timp să-ți satisfaci pofta de dulce, sărat, porc, vită, înghețată, papanași, etc…
 • CARTEA BONUS #2 – Ce Trebuie să știi despre Legătura Mortală dintre Diabet şi Colesterol: Ştiai că diabetul poate fi eliminat din corp prin metode naturiste, sigure, rapide şi care înlocuiesc complet hormonii secretați de pancreas? Descoperă secretele nespuse ale diabetului şi ce legătura au acestea cu colesterolul…

Nu plăteşti nimic în avans! Preţul coletului este de 57,99 lei la care se adaugă 15 lei taxele de transport şi ajunge la destinaţie în 1-2 zile lucrătoare prin firma de curierat rapid Cargus. Plata se face curierului la înmânarea coletului!

Completează acum formularul de mai jos şi comandă ghidul Tămăduitorul Diabetului – Regim Perfect, Remedii Naturiste și Metode Homeopate Demonstrate Clinic:

Formular de comandă securizat

stradă, număr, bloc, scară, apartament
Curierul vă sună pe acest număr pentru livrarea coletului
*Se adaugă 18 lei taxa curierat rapid. Preturile includ TVA

GARANTIA AUTORULUI / DISCLAIMER

Eforturile întregii echipe DrDiabet.ro fac să ajungă la dvs informaţii cât mai preţioase şi corecte, sub forma de articole sau cărţi. Însă acestea nu doresc să înlocuiască în nici un fel consultarea unui medic specialist. Nu îţi putem garanta vindecarea unei afecţiuni sau obţinerea anumitor rezultate de orice fel. Rezultatele diferă de la o persoană la alta, şi totul depinde numai de tine.

De aceea timp de 365 de zile de la achiziţionarea ghidului Tămăduitorul Diabetului – Regim Perfect, Remedii Naturiste și Metode Homeopate Demonstrate Clinic, îţi oferim garanţia calităţii informaţiilor din ghid, astfel dacă consideri că ghidul nu este pe măsura aşteptărilor tale, sau doreai să primeşti altceva, sau pentru orice alt motiv îţi doreşti banii înapoi, contactatează-ne telefonic sau pe email şi în 1-2 zile lucrătoare îţi vei primi integral banii prin mandat poştal sau transfer bancar. Avem deja peste 4000 de clienţi mulţumiţi şi încrederea că te putem ajuta şi pe tine!

Disclaimer: Rezultate pot fi diferite în funcție de mai mulți factori cum ar fi răspunsul organismului, gradul afecțiunii, modul în care este înțeles și aplicat tratamentul, regimul alimentar și mentalul.